-->

måndag 14 februari 2011

Nya tider, goda tider?

Nya tider?

Ingen kan förneka att vi lever i nya tider. Kalla kriget tog slut, terrorkriget började, internet steg in likt ett åskmoln i människors vardag, finanskrisen omintetgjorde ett otal andra människors vardagar. En ny slags arbetslöshet angriper dagens samhällen, med den sortens permanens som tycks vara lika ohanterbar som digerdöden. Nationalismen griper tag i unga sinnen som söker stabilitet i en tid av oro och förvirring; feminismen griper tag i unga sinnen som söker förändring i en tid av oroväckande tröghet och långsamhet; apatin griper tag i de sinnen som inte riktigt orkar med det hela.

Upplopp i Tunisien, Egypten, Iran, Algeriet, där folket kräver förändring. En Obama som vinner val på slagordet "change". En vardag som de senaste tio åren såg större förändring än de tidigare föregående hundra åren.

Samtidigt. En melodifestival som visar alla tecken på att vilja fortsätta vara sig själv. En hel uppsjö av trögheter inom tusentals sammanhang som absolut vägrar inse att de nya tider vi lever i finns. Det går fortfarande inte att få tag i en vettig rörmokare inom rimlig tid. Och väldigt många nya byggnader ser ut som att de stått där i tio år och redan börjat tröttna på grannskapet - dagen efter att de slutat byggas.

Nya tider.


Goda tider?

Världen gick inte under. En enda gång. Ingen av de miljontals kärnvapenkatastrofövningar som miljontals skolbarn genomgått visade sig vara nödvändiga. Inte heller behöver vi oroa oss för spontana besök från män i uniform som råkade ha tråkigt just idag. Inte heller verkar det som att den eviga skaparglädje som poeterna hyllat sedan tids gryning har gått och dött.

Varje dag publiceras tusentals blogginlägg, foton, artiklar, serier, videoklipp, ljudinspelningar och texter som skrivs av folk som inte drivs av någonting annat än en kärlek till skapandet.

Varje dag har tusen och åter tusen framtidsskådare som förutspår världens undergång - i sin helhet eller delhet - oåterkalleligt och ofrånkomligt fel.

Varje dag kan tusen vanliga människor samtala med tusen andra vanliga människor över hela världen, och varje gång någon säger någonting kan tusen goda idéer flöda som en kreativ impuls från detta enda yttrande. Varje dag pågår tusentals små konspirationer som vi inte kommer att höra talas om förrän de slår oss med häpnad - konspirationer om att göra världen bättre, i chattrum, på diskussionsforum, via sms, överallt.

Varje gång någon säger att någonting inte kan göras har någon annan redan kommit tre fjärdedelar på vägen med att göra det.

Nya tider. Goda tider.

2 glada tillrop:

klara sa...

"Varje gång någon säger att någonting inte kan göras har någon annan redan kommit tre fjärdedelar på vägen med att göra det."

<3 japp, någon måste bara sätta bollen i rullning

maloki sa...

Du är så awesome! Ny favoblogg tror jag.. :D *lägger in i listan*

Skicka en kommentar