-->

onsdag 16 februari 2011

Små konspirationer

Det är något av en hemlighet, men varje dag sker tusentals små konspirationer runt omkring oss. Små grupper bestämmer sig för att göra saker - var där klockan x, ta med y, glöm inte att göra z! Oh, och glöm inte att hälsa!

En lite större hemlighet är att det inte krävs så mycket för att kunna konspirera. Det räcker med att två personer kommer överens om någonting för att konspiration ska uppstå. Tröskeln är med andra ord väldigt låg.

Många tänker på storskaliga samordningar omfattandes många organisationer i syfte att åstadkomma någon slags förändring när de hör ordet "konspiration". Men det är bara den dramatiska versionen; de allra flesta sker till vardags i sådana omständigheter att även vi kan spela huvudrollerna. Och eftersom vi kan spela huvudrollen i en konspiration, så kan vi också lyckas med dem.

En av de vanligaste bland de mindre konspirationerna är förstås att ett par personer kommer överens om att överraska någon på dennes födelsedag. Födelsedagar är sådana dagar då vanliga regler inte gäller lika hårt som annars, och det är därför tillåtet att anstränga sig mer än vanligt för att göra det som ska göras. Konspirationer orsakar förändringar, och det oftast när läget förändrats.

Många tänker på storskaliga och övergripande processer som helt okynnes byter riktning när de tänker på förändring. Saker som är svåra att påverka men som påverkar en själv när någonting väl lyckas. Men förändringar behöver inte vara stora - de kan lika gärna vara små, och ändå få effekt.

Som, säg, när en konspirerar med någon om att ha en date. Det är en liten förändring - många gånger gör en någonting en skulle ha gjort i vilket fall som helst, med den enda skillnaden att det är en viss ny person inblandad. En liten förändring, en liten konspiration - med vad som skulle kunna ha stora effekter efteråt.

Det krävs mindre än en tror för att förändra världen. Vanligtvis räcker det med en mindre ursäkt för att känna sig manad att komma igång. Som en födesedag. Eller en date. Eller - vad som helst, du väljer.

En konspiration behöver inte vara stor. Förändring behöver inte heller vara det. Allt en gör behöver inte vara ett stort projekt med massvis av förberedelser - ibland räcker det faktiskt med att bara konspirera fram en handling och sedan haka på det som sker för att förändring ska uppstå.

Världen är väldigt stor även på liten skala, och det finns ingen större hejd på de saker en kan göra när en inser att det bara räcker med ett fåtal vänner för att kunna spela huvudrollen i sin alldeles egna, samhällsomstörtande konspiration.

Livet är en berättelse där du och dina vänner är huvudpersoner. Och det ni gör medan ni konspirerar är ju, trots allt, livet.

0 glada tillrop:

Skicka en kommentar